Utvalg av Ludvig Trædals fotografier.
Karl-Ludvig Grønhaug, 2000

Ludvig var født i Norum i Sogndal i 1872. Som nyutdannet lege dro han i 1898 til Lavik i Ytre Sogn. I 1922 flyttet han til Sogndal. Her var han til 1961 da han i en alder av 89 år slo seg ned i nærheten av Oslo. Det har vist seg at han har tatt en god del fotografier fra Lavik og Sogndal. Jeg har funnet ca. 180 kontaktkopier i forskjellige album. Disse er scannet og lagt på CD. Her er en foreløpig nettversjon av disse bildene.

Endel av bildene er benyttet i boken: "Trædals-slekta i tekst og bilde", av Svein Trædal, ISBN 82-993619-0-7, 1995. Denne bok forteller også om Wexels/Wexelsen slekten.

Ludvig forteller fra sitt liv (gamle lydbånd).

  Ludvig kjøpte et fotoapparat pr. postordre fra Bergen i slutten av januar 1907. Det ble benyttet glassplater i format 9 x 12 cm. På grunn av lang eksponeringstid var det ofte nødvendig med stativ.
Ludvig fremkalte selv og laget kontaktkopier med brunlig farge. Bildene ble meget skarpe i midtpartiet og ble vanligvis klippet ned til ca. 7 x 11 cm.
En gang i 50-årene fortalte han meg at han også hadde tatt fargebilder på plater med fargede stivelseskorn over emulsjonen. Dessverre gikk fargebilder og negativplater tapt under flytting.

Fra Lavik 1907-8


Else (mor, til v.) og tante Rikka
 
Ludvig og sønnen Sigurd

           Tante Marie og onklene Gjerde-Nils og Brekke-Hans
     


Bygdeoriginalen Legd-Anders

     

17. mai-oppstilling før toget
Lavik gård
 
Utenfor ungdomshuset etter toget

Ludvigs første motorbåt.
Ludvig forteller (1961):
"I 1902-3 var jeg på Rikshospitalet og gjorde kandidattjeneste. Jeg fikk da høre at man var begynt med motorbåter. Da jeg kom hjem undersøkte jeg alle steder og fikk til slutt kjøpt en gammel livbåt som het "Aktiv". Av Mikkelsen fikk jeg kjøpt en 3 hk motor. To mann kom og monterte den. De sa: "Den lampen der oppe tenner du på og når det er hett nok er det bare å sveive så går det". Jeg gjorde nok alt det gale jeg kunne. Men så var jeg så heldig at smeden Jonas Løland i Leirvik også hadde montert en motor. Han var dyktig og hjalp meg mange ganger med motoren når den gikk i stykker".


"Aktiv" utenfor Lavik. I 1910 ble doktorgården bygget helt til høyre i bildet.
Litt senere ble båt nr. 2 "Gaa Paa" bygget på stranden til høgre like ved naustet til prestegården.

Ludvig i kahytten.
Vet du noe om motortypen?

Ny båt ca. 1912


Doktorbåten "Gaa-Paa" før sjøsetting. Kristine (Stina) Hellebø og vesle Mollen Trædal. Fra v.: Rasmus Hellebø og Isak A. Aven (båtbyggere) samt Jonas Løland som monterte motoren.
 
"Gaa-Paa" etter sjøsetting like nedenfor doktorgården. Vi ser at den gamle "Aktiv" er satt på land (helt til v.).

Ludvig forteller (1961): ". . .På sjøen hente det at jeg rak av, men jeg hadde noen ganske vidunderlige berginger må jeg si. En novemberdag jeg hadde vært ute i Hyllestad røk det opp til storm med stor flo og skodde. På veien var det er skjær som het Sølvskjeia. Jeg beregnet avstanden til land og mente jeg gikk klar, men rente beint på likevel. Men så kom heldigvis en ny sjø og kastet båten over. Hadde det vært "Aktiv" hadde jeg ikke vært her. Men denne nye båten tålte alt. Den het "Gaa Paa" og bygningsmannen sa: "Du kan nok gå på nokre ganger, men ikkje gjer det alt for ofte!". Jeg gikk nå på engang til også. Det var tidlig en nydelig søndag morgen. Jeg hadde vært i Hyllestad i barsel og kom tilbake ved 4-5 tiden. Satt bak og var søvnig. Det siste jeg husket var en engelsk lystjakt som dro forbi. Så gikk det beint på et berg. Men det gjorde ingenting, - jeg våknet!!
Båten var meget sterk. Innveden fikk jeg fra Eivind Bekken som hadde hugget mye til en annen båt. Kjølen kom fra en svær eik som var felt der ute. Den var bygget aldeles som en skøyte. Sigurd
(sønnen) hadde den siden oppe i Hemne med sterkere motor. Der gikk den rett på et undervannsskjær og hoppet rett over med mange folk ombord. Den ble ikke lekk eller skadet. . ."

Den andre motoren til "Gå På" var en høy ensylindret Rapp med hurtigoppvarmet glødehode. Båten ligger nå i sjøen utenfor Rutledal.

En annen større båt ble også bygd i Lavik: "Vesle Øyvind" (under arbeide)

                                                       17. mai 1914 i Alværen

 
 

Avduking av statuen til Eidsvoldsmannen Ole Elias Holck (Generaladjutant og Chef for det Søndfiordske Musketeercorps).

Tilbake til hovedsiden

Har du kommentarer? Svar til: kgroenha(at)onlime.no  (Sett in @ istedenfor (at) )